Lemur faktai ir darbalapiai

Lemūrai yra primatų rūšys, endemiškos Madagaskarui. Jie priklauso Strepsirrhine poskyriui. Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis, jos yra labiausiai nykstančios žinduolių rūšys pasaulyje, IUCN raudonajame sąraše yra 94 proc.

Žr. Toliau pateiktą faktų failą, jei norite gauti daugiau informacijos apie lemūrus, arba galite atsisiųsti mūsų 22 puslapių „Lemurs“ darbalapio paketą, kurį galėsite naudoti klasėje ar namų aplinkoje.

Pagrindiniai faktai ir informacija

Etimologija ir paskirstymas

  • Žodis lemūras kilęs iš lotyniško žodžio lemures, kuris reiškia „mirusiųjų dvasios“.
  • Romėnų mitologijoje lemūros nurodė naktinį ir lėtą lorį. Šis žodis galiausiai nurodė tai, ką dabar žinome kaip lemūrus.
  • 1758 m. Carlas Linnaeusas lemūras pavadino oficialia gentimi.
  • Linnaeus buvo trys rūšys: Lemur volans, Lemur tardigradus, žinomas kaip raudonasis loris, ir Lemur catta arba žiedinis uodeginis lemūras.
  • Jie yra strepsirino primatai. Kiti strepsirinai yra lorizai, galagai ir puodai.

Madagaskaro vietiniai gyventojai

  • Lemūrai yra kilę ir yra endeminiai Madagaskare, ketvirtoje pagal dydį pasaulio saloje.
  • Anksčiau jie taip pat gyveno Afrikoje, tačiau dėl maisto ir išteklių varžėsi su beždžionėmis.
  • Kai Madagaskaras atsiskyrė nuo rytinės Afrikos, lemūrai sumontuoti ant dreifuojančios medienos ir kitų plūduriuojančių daiktų, kad patektų į Madagaskarą.
  • Lemurai užimdavo visą salą, kol maždaug prieš 2000 metų atvyko žmonės.
  • Lemurai dabar gyvena tik 10% salos ploto dėl žemės pavertimo žemės ūkio paskirties žemėmis.
  • Madagaskaro sezoninis klimatas padarė lemūrus prisitaikančius padarus.
  • Lemurai turi tokių bruožų ir įpročių, kurie nepanašūs į kitus primatus, pavyzdžiui, žiemos miegas, riebalų kaupimas, aktyvumas dieną ir naktį, griežtų poravimosi ir veisimosi sezonų laikymasis ir būrimasis į mažas grupes.
  • Lemūrai yra arborealinės būtybės, vadinasi, jie gyvena medžiuose.
  • Dauguma lemūrų didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia medžiuose.
  • Dėl arborealaus gyvenimo būdo jų rankos ir kojos yra labai vikrios ir universalios.
  • 94% lemūrų rūšių yra įtrauktos į IUCN raudonąjį sąrašą kaip pavojingos.
  • 49 rūšys laikomos nykstančiomis.
  • 24 rūšys yra kritiškai nykstančios.
  • Pagrindinės grėsmės lemūrams yra medžioklė, egzotiška naminių gyvūnėlių prekyba ir visų pirma buveinių nykimas, kurį sukelia klimato kaita ir medienos ruoša.

Fizinės savybės

  • Lemūrų yra įvairių dydžių - nuo mažiausio primato iki vieno didžiausio.
  • Lemurai turi mažą smegenų ir kūno santykį.
  • Kaip ir daugumoje primatų, lemūrai turi po penkis pirštus ant kiekvienos rankos ir penkis pirštus ant kiekvienos kojos.
  • Jie turi plokščius nagus.
  • Antrasis lemūro pirštas dažnai naudojamas viliojimui ir vadinamas „tualeto letena“.
  • Lemūro nagai taip pat gali būti naudojami kaip gynyba, kai jie yra užpulti.
  • Lemūro uodega yra tokia ilga, kad susidaro daugiau nei pusė jų dydžio.
  • Jų uodegos naudojamos bendravimui ir pusiausvyrai palaikyti.
  • Dėl ilgų užpakalinių galūnių jie gali šokinėti.

Socialinės savybės

  • Lemūrai yra socialūs.
  • Lemūrų grupės vadinamos kariuomene.
  • Lemūrai su kitais lemurais bendrauja naudodami kvapus.
  • Ant lemūro riešo yra kvapo liaukos.
  • Kartais jie kvepia kvapais, naudodamiesi uodega, norėdami bendrauti.
  • Lemūrų patinai konkuruoja tarpusavyje ir naudoja savo kvapo liaukas, kad per uodegą skleistų dvokiančius kvapus.
  • Laimės kvapiausias kvapas su uodega.
  • Lemurai subręsta dvejų metų amžiaus.
  • Lemūrai žiemoja, kai trūksta maisto.
  • Lemūrai klesti nelaisvėje.
  • Jų gyvenimo trukmė gali būti iki 18 metų.

Moterų dominavimas

  • Moteriškos lemūrininkės yra vyriškos ir socialiai dominuojančios prieš vyrus.
  • Moterys lemūrės išplėš maistą iš savo porų.
  • Patinai nevalgys, jei patelės dar nevalgė pirmosios.
  • Patelės taip pat galėjo įkąsti savo partneriams vyrams, perkelti juos iš miego vietos ar pataikyti.
  • Jei reikia, jie taip pat sugeba mažiau daugintis.
  • Patelės atsiveda lemūrų kūdikių, vadinamų jaunikliais.
  • Patelė vienu metu gali pagimdyti nuo vieno iki šešių kūdikių.
  • Moteris lemūra vadinama princese.

Dieta

  • Jiems būdinga dieta yra vaisiai ir lapai.
  • Tamarindo vaisiai yra vienas iš jų mėgstamiausių ir gali sudaryti pusę jų vartojimo, kai gyvena netoli jų.
  • Taip pat žinoma, kad jie valgo gėles, vabzdžius, medieną ir žievę.
  • Dieną lemūrai mėgsta degintis.
  • Lemurai sugeba sulėtinti medžiagų apykaitą, kai trūksta maisto.

Kiti faktai

  • Mėlynų akių lemūrai yra vienas iš dviejų vienintelių primatų, išskyrus žmones, su mėlynomis akimis.
  • 2018 m. Tyrimas parodė rezultatus, rodančius, kad protingi lemūrai linkę atkreipti dėmesį į savo kolegas.

Lemūro rūšys

  • Milžinišką lemūrą, pavadintą Megaladapis edwardsi, Amerikos gamtos istorijos muziejus apibūdino kaip mažo suaugusio žmogaus dydį.
  • Žiedinės uodegos lemūrai (Lemur catta) dažniausiai veikia žemėje, labiau nei bet kurios kitos lemūro rūšys.
  • Nykštukų pelių lemūras (taip pat žinomas kaip Pygmy Mouse lemūras) yra mažiausia lemūrų rūšis.
  • Nykštuko pelė sveria tik 30 gramų ir yra 2,5 colio ilgio. Jo uodega pridedama iki 5 colių ilgio.
  • Pelės lemūrai yra naktiniai.
  • Sifaka yra vienas iš labiausiai nykstančių primatų.
  • Aye-aye lemūras dažnai medžiojamas, įkalinamas ir nužudomas dėl prietaringų įsitikinimų, kad jie yra susiję su nedoromis dvasiomis.
  • Aye-aye turi tokius dantis kaip graužikai ir labai ploną vidurinį pirštą.
  • Yra dviejų tipų raugintų lemūrų rūšys: raudonasis raugintas lemūras (Varecia rubra) ir juodai baltas raugintas lemūras (Varecia variegata).
  • Iškamšos lemūrai yra svarbūs augalų apdulkintojai.
  • Indri, dar vadinamas babakoto, yra vienas didžiausių lemūrų ir gali sverti iki 15 svarų. Lipdama medžiais, laikysena vertikali.

Lemūro darbalapiai

Tai yra fantastiškas rinkinys, kuriame yra viskas, ką reikia žinoti apie lemūrus 22 išsamiuose puslapiuose. Šitie yra paruošti naudoti lemūro darbalapiai, kurie puikiai tinka mokyti mokinius apie Madagaskarui būdingą primatų rūšį. Jie priklauso Strepsirrhine poskyriui. Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis, jos yra labiausiai nykstančios žinduolių rūšys pasaulyje, IUCN raudonajame sąraše yra 94 proc.



Pilnas įtrauktų darbalapių sąrašas

  • Lemūro faktai
  • Pateikite prasmę
  • Viskas apie Madagaskarą
  • Tikroji smulkmena
  • Ji yra „Bosas“
  • Koks yra primatas
  • Lemūro profiliai
  • Pagalba! Mes esame nykstantys!
  • Užfiksuok tai
  • Žiūrėk! Lemūras!
  • Laris Lemūras

Susieti / cituoti šį puslapį

Jei savo svetainėje nurodote bet kurį šio puslapio turinį, naudokite žemiau esantį kodą, nurodydami šį puslapį kaip pirminį šaltinį.

Lemūro faktai ir darbalapiai: https://diocese-evora.pt - „KidsKonnect“, 2018 m. Lapkričio 20 d

Nuoroda bus rodoma kaip Lemūro faktai ir darbalapiai: https://diocese-evora.pt - „KidsKonnect“, 2018 m. Lapkričio 20 d

Naudokite su bet kuria mokymo programa

Šie darbalapiai buvo specialiai sukurti naudoti bet kurioje tarptautinėje mokymo programoje. Šiuos darbalapius galite naudoti esamus arba redaguoti naudodami „Google“ skaidres, kad jie labiau atitiktų jūsų mokinių gebėjimų lygius ir mokymo standartus.